RGPV Computer Fundamentals Objectives | RGPV Fundamentals of Computer Engg MCQ www.rgpv.ac.in - CETJob
Select Menu

RGPV Computer Fundamentals Objectives | RGPV Fundamentals of Computers MCQ

Objectives of Computer Fundamentals

1. Primary memory stores
A. Data alone
B. Programs alone
C. Results alone
D. All of these


5555555555555
2. EPROM can be used for
A. Erasing the contents of ROM
B. Reconstructing the contents of ROM
C. Erasing and reconstructing the contents of ROM
D. Duplicating ROM

3. Which device can understand difference between data & programs?
A. Input device
B. Output device
C. Memory
D. Microprocessor

4. The contents of information are stored in
A. Memory data register
B. Memory address register
C. Memory arithmetic registers
D. Memory access register

5. Memory unit is one part of
A. Input device

B. Control unit
C. Output device
D. Central Processing Unit

6. Algorithm and Flow chart help us to
A. Know the memory capacity
B. Identify the base of a number system
C. Direct the output to a printer
D. Specify the problem completely and clearly

7. Which of the following is not a valid size of a Floppy Disk?
A. 8″
B. 5 1/4″
C. 3 1/2″
D. 5 1/2″

8. The basic operations performed by a computer are
A. Arithmetic operation
B. Logical operation
C. Storage and relative
D. All the above

9. The earliest calculating devices are
A. Abacus
B. Clock
C. Difference Engine
D. None of these

10. Who built the first Mechanical Calculator
A. Joseph Marie Jacquard
B. John Mauchly
C. Blaise Pascal
D. Howard Aiken

Answers
1 – D / 2 – C / 3 – D / 4 – A / 5 – D / 6 – D / 7 – D / 8 – D / 9 – A / 10 – C

Objectives of Computer Fundamentals

1. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?
A. Keyboard
B. Mouse
C. Joystick
D. Track ball

2. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
A. 2
B. 10
C. 16
D. 32

3. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
A. Binary
B. Decimal
C. Hexadecimal
D. Octal

4. Which of the following is not an output device?
A. Scanner
B. Printer
C. Flat Screen
D. Touch Screen

5. Which of the following devices have a limitation that we can only store information to it but cannot
erase or modify it?

A. Floppy Disk
B. Hard Disk
C. Tape Drive
D. CDROM

6. Which technology is used in Compact disks?
A. Mechanical
B. Electrical
C. Electro Magnetic
D. Laser

7. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?
A. Floppy Disk
B. Hard Disk
C. Compact Disk
D. Magneto Optic Disk

8. Which of the following is the largest manufacturer of Hard Disk Drives?
A. IBM
B. Seagate
C. Microsoft
D. 3M

9. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
A. Hardware
B. Software
C. Firmware
D. ROM ware

10. Memory is made up of
A. Set of wires
B. Set of circuits
C. Large number of cells
D. All of these

Answers
1 – B / 2 – A / 3 – A / 4 – A / 5 – D / 6 – D / 7 – B / 8 – B / 9 – C / 10 – C

Objectives of Computer Fundamentals

1. Which is a semi conductor memory?
A. Dynamic
B. Static
C. Bubble
D. Both a & b

2. Which of the following is a read only memory storage device?
A. Floppy Disk
B. CD-ROM
C. Hard Disk
D. None of these

3. Which of the following is a programming language?
A. Lotus
B. Pascal
C. MS-Excel
D. Netscape

4. What do you call the translator which takes assembly language program as input & produce
machine language code as output?
A. Compiler
B. Interpreter
C. Debugger
D. Assembler

5. What is a compiler?

A. A compiler does a conversion line by line as the program is run
B. A compiler converts the whole of a higher level program code into machine code in one step
C. A compiler is a general purpose language providing very efficient execution
D. None of the above

6. What is an interpreter?
A. An interpreter does the conversion line by line as the program is run
B. An interpreter is the representation of the system being designed
C. An interpreter is a general purpose language providing very efficient execution
D. None of the above

7. What are the stages in the compilation process?
A. Feasibility study, system design and testing
B. Implementation and documentation
C. Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation
D. None of the above

8. A Compiler is ____
A. a combination of computer hardware
B. a program which translates from one high-level language to another
C. a program which translates from one high-level to a machine level language
D. None of these

9. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into
the corresponding bits?
A. ANSI
B. ASCII
C. EBCDIC
D. ISO

10. A Pixel is __________
A. A computer program that draws picture
B. A picture stored in secondary memory
C. The smallest resolvable part of a picture
D. None of these

Answers
1 – D / 2 – B / 3 – B / 4 – D / 5 – B / 6 – B / 7 – C / 8 – C / 9 – A / 10 – C

Objectives of Computer Fundamentals

1. FORTRAN programming language is more suitable for ……
A. Business Applications

B. Marketing Applications

C. Scientific Applications

D. None of the above

2. Mostly which of the following device is used to carry user files?

A. Floppy Disk

B. Hard Disk

C. RAM

D. CDROM

3. Which device is used to backup the data?

A. Floppy Disk

B. Tape

C. Network Drive

D. All of the above

4. In order to play and hear sound on a computer, one needs:

A. a sound card and speakers

B. a microphone

C. all of them required

D. none of them required

5. Which of the following are the cheapest memory devices in terms of Cost/Bit?

A. Semiconductor memories
B. Magnetic Disks

C. Compact Disks

D. Magnetic Tapes

6. In a computer _____ is capable to store single binary bit.

A. Capacitor

B. Flip flop

C. Register

D. Inductor

7. A set of flip flops integrated together is called ____

A. Counter

B. Adder

C. Register

D. None of the above

8. Which of the following are the best units of data on an external storage device?

A. Bits

B. Bytes

C. Hertz

D. Clock cycles

9. A register organized to allow to move left or right operations is called a ____

A. Counter

B. Loader

C. Adder

D. Shift register

10. Which of the following have the fastest access time?

A. Semiconductor Memories

B. Magnetic Disks

C. Magnetic Tapes

D. Compact Disks

Answers

1 – C / 2 – A / 3 – D / 4 – A / 5 – C / 6 – B / 7 – C / 8 – B / 9 – D / 10 – A
1. The memory which is programmed at the time it is manufactured

a. POM

b. RAM

c. PROM

d. EPROM

Correct Answer: a


2. Which of the following memory medium is not used as main memory system?

a. Magnetic core

b. Semiconductor

c. Magnetic tape

d. Both a and b

Correct Answer: c


3. Registers, which are partially visible to users and used to hold conditional, are known as

a. PC

b. Memory address registers

c. General purpose register

d. Flags

Correct Answer: c


4. One of the main feature that distinguish microprocessors from micro-computers is

a. Words are usually larger in microprocessors

b. Words are shorter in microprocessors

c. Microprocessor does not contain I/O devices

d. Exactly the same as the machine cycle time

Correct Answer: c


5. The least significant bit of the binary number, which is equivalent to any odd decimal number, is:

a. 0

b. 1

c. 1 or 0

d. 3

Correct Answer: a


6. What type of control pins are needed in a microprocessor to regulate traffic on the bus, in order to prevent two devices from trying to use it at the same time?

a. Bus control

b. Interrupts

c. Bus arbitration

d. Status

Correct Answer: c


7. When was the world’s first laptop computer introduced in the market and by whom?

a. Hewlett-Packard

b. Epson, 1981

c. Laplink traveling software Inc. 1982

d. Tandy model-2000, 1985

Correct Answer: b


8. The first microprocessor built by the Intel Corporation was called

a. 8008

b. 8080

c. 4004

d. 8800

Correct Answer: c


9. Who developed a mechanical device in the 17th century that could add, subtract, multiple, divide and find square roots?

a. Napier

b. Babbage

c. Pascal

d. Leibniz

Correct Answer: d


10. An integrated circuit is

a. A complicated circuit

b. An integrating device

c. Much costlier than a single transistor

d. Fabricated on a tiny silicon chip

Correct Answer: d


11. Most important advantage of an IC is its

a. Easy replacement in case of circuit failure

b. Extremely high reliability

c. Reduced cost

d. Low powers consumption

Correct Answer: b


12. In the third Generation of computers

a. Distributed data processing first became popular

b. An operating system was first developed

c. High level procedural language were first used

d. Online real time systems first become popular

Correct Answer: d


13. A digital computer did not score over an analog computer in terms of

a. Speed

b. Accuracy

c. Reliability

d. Cost

Correct Answer: b

Objectives of Computer Fundamentals

1. Where as a computer mouse moves over the table surface, the trackball is

a. Stationary

b. Difficult to move

c. Dragged

d. Moved in small stems

Correct Answer: a

2. Which one of the following input device is user-programmable?

a. Dumb terminal

b. Smart terminal

c. VDT

d. Intelligent terminal

Correct Answer: d

3. Which computer memory is used for storing programs and data currently being processed by the CPU?

a. Mass memory

b. Internal memory

c. Non-volatile memory

d. PROM

Correct Answer: b

4. Computer instructions written with the use of English words instead of binary machine code is called

a. Mnemonics

b. Symbolic code

c. Gray codes

d. Opcode

Correct Answer: b

5. computer operators

a. writes computer programs for specific problems

b. operate the device which input and output data from the computer

c. normally require a college degree in computer science

d. all of the above

Correct Answer: b

6. A computer programmer

a. Dies all the thinking for a compute

b. Can enter input data quickly

c. Can operate all types of computer equipment

d. Can draw only flowchart

Correct Answer: a

7. CD-ROM

a. Is a `semiconductor memory

b. Memory register

c. Magnetic memory

d. None of the above

Correct Answer: d

8. Which of the following is not a primary storage device?

a. Magnetic tape

b. Magnetic disk

c. Optical disk

d. None of the above

Correct Answer: d

9. A name or number used to identify a storage location is called

a. A byte

b. A record

c. An address

d. All of above

Correct Answer: c

10. Which of the following is a secondary memory device?

a. Keyboard

b. Disk

c. ALU

d. All of the above

Correct Answer: b

11. The difference between memory and storage is that memory is …. and storage is …

a. Temporary, permanent

b. Permanent, temporary

c. Slow, fast

d. All of above

Correct Answer: a

12. A floppy disk contains

a. Circular tracks only

b. Sectors only

c. Both circular tracks and sectors

d. All of the above

Correct Answer: c

13. The octal equivalence of 111010 is

a. 81

b. 72

c. 71

d. None of above

Correct Answer: b

14. The first electronic computer in the world was

a. UNIVAC

b. EDVAC

c. ENIAC

d. All of above

Correct Answer: c

15. The most commonly used standard data code to represent alphabetical, numerical and punctuation characters used in electronic data processing system is called

a. ASCII

b. EBCDIC

c. BCD

d. All of above

Correct Answer: a

16. Which was the computer conceived by Babbage?

a. Analytical engine

b. Arithmetic machine

c. Donald Knuth

d. All of above

Correct Answer: a

17. Offline device is

a. A device which is not connected to CPU

b. A device which is connected to CPU

c. A direct access storage device

d. An I/O device

Correct Answer: a

18. Which of the following registers is loaded with the contents of the memory location pointed by the PC?

a. Memory address register

b. Memory data register

c. Instruction registers

d. Program counter

Correct Answer: c

19. Which of the following registers is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?

a. Memory address register

b. Memory data register

c. Instruction register

d. Program counter

Correct Answer: d

20. Microprocessors can be used to make

a. Computer

b. Digital systems

c. Calculators

d. All of the above

Correct Answer: d

Objectives of Computer Fundamentals

1. Which of the following items are examples of storage devices?

a. Floppy / hard disks

b. CD-ROMs

c. Tape devices

d. All of the above

Correct Answer: d

2. The Width of a processor’s data path is measured in bits. Which of the following are common data paths?

a. 8 bits

b. 12 bits

c. 16 bits

d. 32 bits

Correct Answer: a

3. Which is the type of memory for information that does not change on your computer?

a. RAM

b. ROM

c. ERAM

d. RW / RAM

Correct Answer: b

4. What type of memory is not directly addressable by the CPU and requires special softw3are called EMS (expanded memory specification)?

a. Extended

b. Expanded

c. Base

d. Conventional

Correct Answer: b

5. Before a disk can be used to store data. It must be…….

a. Formatted

b. Reformatted

c. Addressed

d. None of the above

Correct Answer: a

6. What type of device is computer keyboard?

a. Memory

b. Output

c. Storage

d. Input

Correct Answer: d

7. The original ASCII code used…bits of each byte, reserving that last bit for error checking

a. 5

b. 6

c. 7

d. 8

Correct Answer: c

8. Which company is the biggest player in the microprocessor industry?

a. Motorola

b. IBM

c. Intel

d. AMD

Correct Answer: c

9. What is required when more than one person uses a central computer at the same time?

a. Light pen

b. Mouse

c. Digitizer

d. Terminal

Correct Answer: d

10. A hard copy would be prepared on a

a. Line printer

b. Dot matrix Printer

c. Typewriter terminal

d. All of the above

Correct Answer: d

11. A typical personal computer used for business purposes would have… of RAM.

a. 4 KB

b. 16 K

c. 64 K

d. 256 K

Correct Answer: d

12. A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs

a. Dot matrix printer

b. Digital plotter

c. Line printer

d. All of the above

Correct Answer: b

13. Symbolic logic was discovered by

a. George Boole

b. Herman Hollerith

c. Van Neumann

d. Basic Pascal

Correct Answer: a

14. What was the nick name of the computer used by the Americans in 1952 for their H-bomb project?

a. ENIAC

b. EDSAC

c. MANIAC

d. UNIVAC

Correct Answer: c

15. The word length of a computer is measured in

a. Bytes

b. Millimeters

c. Meters

d. Bits

Correct Answer: d

16. Multi user systems provided cost savings for small business because they use a single processing unit to link several

a. Personal computers

b. Workstations

c. Dumb terminals

d. Mainframes

Correct Answer: c

17. What are the three decisions making operations performed by the ALU of a computer?

a. Grater than

b. Less than

c. Equal to

d. All of the above

Correct Answer: d

18. Which part of the computer is used for calculating and comparing?

a. Disk unit

b. Control unit

c. ALU

d. Modem

Correct Answer: c

19. Can you tell what passes into and out from the computer via its ports?

a. Data

b. Bytes

c. Graphics

d. Pictures

Correct Answer: a

20. Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?

a. Minicomputers

b. Microcomputers

c. Mainframe computers

d. Super computer

Correct Answer: c

0 comments:

Post a Comment

 
Top